Studiespesialisering

Tre år på studiespesialisering gir deg generell studiekompetanse og rett til å studere vidare på universitet og høgskular i Norge og utlandet.
Programområde Realfag
Dette programområdet gir deg generell studiekompetanse, og best mulegheit til å fylle spesielle opptakskrav ved fordjuping i matematikk og andre realfag. Det gir deg grunnlag for å søkje ulike studiar ved høgskular og universitet, for eksempel innanfor realfag og medisin og i naturvitskaplege og teknologiske fag.
Er du utforskande og analytisk, liker å eksperimentere og resonnere, kan realfag vere retninga for deg.
Programområde språk, samfunnsfag og økonomi
Dette programområdet gir deg generell studiekompetanse. Det gir grunnlag å søkje dei fleste studium ved høgskular og universitet, for eksempel innan litteratur, kultur, språk, samfunnsfag og økonomi.
Er du interessert i kultur og samfunnsforhold og økonomi eller har anlegg for språk, kan dette vere retninga for deg.
FELLESFAG
VG1
VG2
VG3
Norsk
Matematikk
Naturfag
Samfunnsfag
2. framandspråk
Geografi
Kroppsøving
Sum timar pr. veke fellesfag
I matematikk må ein velje enten P (praktisk) eller T (teoretisk).
I 2. framandspråk må ein velje:
· Spansk 2 dersom ein har hatt spansk i grunnskulen
· Tysk 2 dersom ein har hatt tysk
· Spansk 1 dersom ein har hatt fransk eller andre språk
Dersom ein ikkje har hatt 2. framandspråk i grunnskulen, må ein ha spansk i tre år.

PROGRAMFAG ST
VG2
VG3
REALFAG
SPRÅK, SAMFUNNSFAG OG ØKONOMI
ANDRE PROGRAMFAG
Breiddeidrett 1
Breiddeidrett 2
Toppidrett 1
Toppidrett 2
Val av programområde og programfag:
  • På Vg2 må elevane velje eit programområde. Enten
    • realfag eller
    • språk, samfunnsfag og økonomi.
  • To programfag frå det valde programområdet, må lesast over to år.
  • I tillegg vel elevene eitt fritt programfag i Vg2 og eitt i Vg3.
  • For elevar som vel matematikk R1 eller S1 utgår fellesfaget i matematikk. Dei 3 veketimane som då fell bort må erstattast av et fritt valt programfag.
  • Alle elevar må ha fag tilsvarande minst 90 veketimar over tre år. I snitt 30 veketimar per skuleår.

Forskrift om opptak til høgare utdanning